UA-77357599-1
Velgen reinigen

Velgen reinigen

Hoe kan je het beste de velg reinigen?

Velgen zijn mooi als ze schoon zijn. Jammer dat ze vrij snel weer vies worden door externe invloeden en het remstof wat er op komt. Maar voor velgen geldt net iets meer dan de rest van de auto: bijhouden, bijhouden en nog eens bijhouden. Bij het verwaarlozen van deze klus zal het op den duur alleen maar voor meer werk zorgen. In dit blog leg ik uit hoe u de velgen kan reinigen en wordt duidelijk waarom bijhouden belangrijk is.

Producten om de velg te reinigen

Voor het reinigen en verwijderen van remstof kunt u tegenwoordig een zuurvrije velgenreiniger gebruiken. Deze zijn zo goed dat het de zure velgenreiniger overbodig maakt.
Monello Non Ferro is zo’n zuurvrije velgenreiniger. Hier ben ik dan ook zelf het erg over te spreken en gebruik dit product wekelijks.

Er zijn verschillende velgenborstels te koop om de binnenkant van de velg te poetsen. Zelf gebruik ik wheel woolies van Monello, deze spetteren namelijk niet en zijn veilig voor de velg. Samen met een washandschoen en een Supernatural Merino Wheel Mitt van Dodo Juice krijg ik de velgen weer helemaal schoon.

Voor het verdelen van de velgenreiniger kunt u een kwast gebruiken. Let op dat dit geen goedkope kwast is met scherpe randen. Dit kan voor krassen zorgen en willen we uiteraard voorkomen. De kwast kunt u verder ook weer inzetten voor het schoonmaken van de bouten.

Stap 1: Velg inspuiten met velgen reiniger

Voor het blog heb ik de volgende vieze velg gepakt:
vieze-velg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spuit het product op de velg en laat het een minuut of drie inwerken. Het product slaat paars aan doordat het de remstof en vuiligheid losweekt. U kunt het product verdelen met de kwast. Neem gelijk de bouten mee. Dan is dat vast gedaan!

Hier is de werking van Monello Non Ferro goed te zien.
non fero

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2: afspuiten en schoonmaken

Als de velg behandeld is met een velgenreiniger dan is het tijd om deze af te spuiten. Het meeste vuil zal er af zijn. Mocht het nog niet het gewenste resultaat hebben kunt u stap 1 nog een keer opnieuw uitvoeren.

Met de Wheel Woolie kunt u nu de binnenkant van de velg schoon te maken. (afbeelding als referentie gebruikt)
wheel-whoolie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de puntjes op de i te zetten kunt u de buitenkant en binnenkant van de velg nog een keer langs gaan met een washandschoen (washmitt) of de Super Natureal Merino Wheel Mitt zoals ik die zelf gebruik. Om kalkvlekken te voorkomen kunt u de velg droogmaken met een microvezel doek. Voeg een dressing toe aan de banden en velg ziet er weer keurig uit.

velg-reinigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonus stap:

U kan, net als de lak van uw auto, ook de velg in de wax zetten. Dit maakt het onderhoud een stuk makkelijker. Vuil kan minder goed hechten. Zorg na de wax ervoor dat u niet met een zure velgenreiniger aan de slag gaat, maar een zuurvrije velgen reinigen. Een zure velgenreiniger haalt namelijk de wax weer weg. De wax kan aangebracht worden met een applicator en kan worden afnemen met een microvezeldoek. Wilt u nog een stap verder gaan dan kan u in plaats van een velgenwax ook een velgencoating aanbrengen. Dit geeft een langdurige bescherming tegen vuil en zorgt voor een waterafstotende laag. Bij het aanbrengen van een coating is de voorbereiding erg belangrijk. Hoe schoner de velg hoe beter de coating hecht. In een ander blog zal ik hier nog een keer uitgebreid op terug komen.

Leave a Reply