UA-77357599-1

Auto kleien

Ik krijg met regelmaat de vraag wat kleien van een auto is en of klei die op de hoek te koop is voldoet. Met deze reden schrijf ik dit blog om de vragen wat, hoe en waarom u een auto moet kleien te beantwoorden. Er zijn een hoop mensen die wel weten wat het is, maar die slaan deze stap vaak over bij het poetsen van hun auto. Hiermee wil ik dan ook benadrukken waarom u dat niet moet doen.

Wat is auto kleien?

Met het wassen van de auto haalt u al het oppervlakkige vuil weg. De lak lijkt dan schoon, maar als u met de vingertoppen over de lak van uw auto gaat, dan voelt u dat deze niet glad is. Dit betekent vuil. Hardnekkig vuil zoals boomsappen zitten in de poriën van de lak. Met speciale klei kunt u dit vuil weer verwijderen. De klei neemt namelijk het vuil op en zorgt ervoor dat de lak weer glad en schoon is.

Welke producten heb ik nodig om de auto te kleien?

Er zijn verschillende soorten klei op de markt. Van mild tot sterk. Hoe sterker de klei hoe makkelijker het vuil los komt van de lak.
Het nadeel van een sterke klei is dat het de kans op marring vergroot. Dit zijn doffe plekjes op de lak. Op zich is dit geen probleem, deze krijgt u namelijk met de mildste polijststap al weg. Er zijn een hoop (voordeel) kits te koop waar alle producten in zitten om de auto goed te kunnen kleien. Over het algemeen zijn deze kits voorzien van een milde klei. De kans op marring is dus klein. In de voordeelkits zit ook een detailingspray of een claylube bijgevoegd. Dit zorgt ervoor dat de klei makkelijk over de lak glijdt. Mijn eigen voorkeur gaat naar Monello klei in combinatie met de detailer spray van Poorboy’s: Spray and Wipe.

Hoe moet je een auto kleien?

Het begint met het schoonmaken van de auto, dit is de voorbereiding. Hoe u de auto kan schoonmaken door middel van het twee emmer principe heb ik hier beschreven.
Vervolgens pakt u een stuk klei en daar maakt u de vorm van een klein pannenkoekje van. Spray de lak in met de detailingspray of claylube. Vervolgens wrijft u zonder druk te geven over de lak heen en weer. Kijk met regelmaat naar het stukje klei en de hoeveelheid vuil wat er op is vastgeplakt. Als het vies begint te worden kneedt u het pannenkoekje totdat het weer schoon is. Vervolgens kan u weer verder gaan met de auto kleien.

Let er op dat u de klei zo in de hand beet hou:

auto kleien
En niet zo:

hoe-niet-klei-vast-houden
U hebt dan namelijk de kans dat u te hard en geforceerd met de klei over de lak ga. Laat het klei zijn werk doen door er met beleid over de auto te gaan. Indien de klei gevallen is op de grond, gooi hem dan weg. U wilt niet met het vuil van de grond over je auto gaan.

Waarom moet je een auto kleien?

Kleien van de auto wordt gedaan voor een goede voorbereiding voor het polijsten van de lak. Nogmaals; het zorgt voor een lak die glad en perfect schoon is. U wilt natuurlijk niet polijsten terwijl al dat vuil nog in de lak zit. Het vuil kan dan los komen door het polijsten en brengt alleen maar schade aan.
Dus wilt u de lak polijsten, neem dan de tijd ervoor en doe het goed. Sla de fase van het auto kleien niet over. In een blog die ik later zal schrijven wordt het onderwerp polijsten aangehaald. Hou de site dus goed in de gaten!

One Comment

  • Erik van Klaveren schreef:

    Nu snap ik dus waarom ik marring krijg! Vanaf nu ga ik er ook maar eens op letten hoe ik de klei vast hou. Bedankt voor de informatie van dit blog.

Leave a Reply